Denne artikel er en grundig gennemgang af, hvorfor man bliver irriteret på andre mennesker. Den beskriver også, hvorfor det faktisk er et ret højt mentalt niveau. Til sidst vil jeg også gennemgå, hvordan man kan påvirke de mennesker i ens omgivelser, der irriterer én, til at opføre sig bedre – så man ikke bliver negativt påvirket af dem.

Vi har alle en idé om, hvordan vores omverden skal være. Vi har en idé om, hvordan vores kæreste, venner, forældre, arbejdskolleger osv ideelt set skal se ud og opføre sig. Vi har en tanke om, hvordan vores lejlighed eller hus skal se ud. Vi har en holdning til, hvordan vores studie eller arbejdsplads burde være. Vi har med andre ord en idé om, hvordan alle livets forhold ideelt set skulle være. Men livet former sig ikke altid, som vi gerne vil have det. Når vi ikke længere føler os i stand til at ændre mennesker og forhold i livet hen imod idealet, bliver vi irriterede.

Rosa’ irritation på hendes mand blev forvandlet til kærlighed

Herunder kan du læse Rosa’ oplevelser med Dianetik.

”Tidligere kunne jeg blive frygteligt irriteret på min mand over små ubetydelige ting. Jeg kunne finde på at bruge hans små fejl til at starte et skænderi. Når vi så var begyndt at skændes, ville jeg sige ting til ham, som jeg vidste ville såre ham. Men efter Dianetik terapi er trangen og lysten til at gøre ham ked af det væk.

Nu er min lunte meget længere, jeg bliver ikke længere hidsig over de ting, han gør, som jeg ikke kan lide. I dag kan jeg sætte mig ned og snakke med ham om det, jeg ikke er tilfreds med uden at behøve at skjule min irritation. Jeg føler mig sjældent vred på ham. Alle de følelser, som jeg havde, men ikke kunne styre er væk. I dag er der næsten kun de kærlige følelser tilbage.

Før vidste jeg godt, at jeg reagerede irrationelt, men jeg kunne ikke stoppe mig selv fra at såre ham. Jeg anbefaler bogen ”Dianetik, Den moderne videnskab om mental sundhed” til alle, der føler sig irriteret, vred, hidsig osv – alle som har de følelser, som man ikke selv kan styre”.

Irritation er et ret højt mentalt niveau

For det første skal du vide, at folk der bliver irriterede over de ting i omgivelserne, som de ikke er tilfredse med, normalt er mentalt sundere end gennemsnits danskeren.

Folk, der er mentalt sunde, prøver at påvirke omgivelserne til at bevæge sig hen imod en mere ideel tilstand. Der er dog stor forskel på, hvordan folk forsøger at påvirke omgivelserne. Til at illustrere dette, kan vi se på et ægtepar, hvor manden roder og ikke er god til at rydde op efter sig. Konen kan nu bruge flere forskellige metoder til at håndtere situationen: Hun kan ignorere det og bare leve med ham i rodet – det bliver hun dog ulykkelig over. Hun kan rydde det hele op efter ham, hver gang han roder, men det bliver hun nok heller ikke specielt glad for i det lange løb. Hun kan også forsøge, at få ham til at rydde op efter sig – hvilket er den bedste løsning. Men her er der også adskillige måder at takle situationen på: Nogle bliver fornærmede over hans roderi og brænder maden på, (så kan han lære det), andre forsøger med fysisk vold at få ham til at rydde op, nogle skælder ud og fortæller manden, hvor forkert han opfører sig, nogle prøver at tage en samtale med manden og prøver at få ham til at indse, hvor meget bedre det ville være, at bo i hjemmet, hvis det var pænt ryddet op. Der er også nogle få, der begejstrede fortæller om deres vision for huset, for med deres entusiasme at få manden til at ændre adfærd.

Mental sundhed er en skala, hvor man på de højeste niveauer af fornuft bruger smittende begejstring. Det gøres med det formål, at få andres hjælp til at ændre omverden til et bedre sted for både en selv og andre.

På de næste niveauer forsøger man med logiske argumenter at få andres enighed eller villighed til ændre sig i en positiv retning.

Hvis man ikke kan ændre tingene med logiske argumenter, bliver man irriteret og bliver mere og mere opmærksom på andre menneskers dårlige sider og vaner. Til sidst kan det være svært at se de gode sider ved andre, og man bliver næsten konstant sur og utilfreds.

Der findes mange andre niveauer under dette, hvor man f.eks føler sig ked af det, føler sig opgivende og flere andre, som denne artikel ikke skal dreje sig om. De er alle fuldt beskrevet i Dianetik.

Køb bogen ”Dianetik, den moderne videnskab om mental videnskab”.

Hvis du har spørgsmål eller gerne vil bestille tid til Dianetik terapi, er du velkommen til at ringe på 33557777 eller skrive mail til kontakt@dianetikcentret.dk